Kiszka ziemniaczana, babka ziemniaczana i kartacze to dania podlaskiej kuchni regionalnej, którymi chętnie częstujemy naszych gości.
Gospodarz domu - Grzegorz Horoszko trzykrotnie został mistrzem świata
w pieczeniu kiszki ziemniaczanej - zajął I miejsce w XV, XVI i XIX Mistrzostwach Świata w Babce i Kiszce Ziemniaczanej (w kategorii kiszka ziemniaczana, w klasyfikacji indywidualnej amatorskiej), które odbyły się w ramach XVIII, XIX i XXII Spotkań
z Naturą i Sztuką "Uroczysko” w Supraślu w 2013, 2014 i 2017 roku.
Zachęcamy do posłuchania relacji radiowej p. Doroty Sokołowskiej, dziennikarki Radia Białystok, z Mistrzostw Świata w Babce i Kiszce Ziemniaczanej w 2013 roku oraz reportażu "Flaczki i ziemniaczki", z którego możecie dowiedzieć się jak powstaje taka mistrzowska kiszka ziemniaczana.
Nasza kiszka ziemniaczana pojawiła się także w filmie "Z Wilkowyj nad Biebrzę", promującym walory 12 podlaskich gmin. W związku z tym w naszym "Domu nad Biebrzą" gościliśmy aktorów znanych z serialu "Ranczo" - Ewę Kuryłło oraz Piotra Pręgowskiego i ekipę telewizyjną.
Kiszka ziemniaczana, babka ziemniaczana i kartacze
Kaczka "biebrznięta"
Inną naszą specjalnością jest pieczona kaczka, zwana przez nas "kaczką biebrzniętą". Kaczka według autorskiego przepisu gospodarza domu Grzegorza Horoszko została wyróżniona przez Marszałka Województwa Podlaskiego w XV edycji konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo". Zdradzimy, że sekretem przepisu jest farsz z dodatkiem swojskiej wędzonki i specjalna marynata.